A vegital.hu (tejmentes) sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

Tél és nyár ízei egy levesben

A krémlevesek számtalan variációban készíthetők, így mindenkinek nyújthatnak gasztronómiai élményt. Selymes állagukkal nyugtatják a gyomrot és elűzik a téli didergést. Nincs is alkalmasabb évszak arra, hogy krémlevesekkel bővítsük a repertoárunkat. Az ekkor szezonális zöldségekben – melyek jellemzően gumósok, gyökérzöldségek – sokkal alacsonyabb a víztartalom, mint a nyári terményekben. Ezzel szemben azonban rendkívül gazdagok vitaminokban, szín és mikro-tápanyagokban, így fogyasztásukkal a hideg hónapokban is tehetünk egészségünkért és vitalitásunkért.

Ekkor szezonális sok répaféle, a cékla, a burgonya, a zeller, a csicsóka, némely leveles zöldség is kapható még, nem is beszélve a keresztesvirágúakról (káposzták, karfiol, brokkoli). Felejtsük el a bolti levesporokat, üveges készételeket! A tél kincseiből felesleges adalékok nélkül is ízes, kellemes textúrájú krémlevest készíthetünk.

Krémlevesek összetevői – mit miért használjunk?

A magas keményítőtartalmú burgonya és csicsóka nagyszerűen sűrít. Előbbi, a semleges íze miatt bármely levesbe keverhető, míg a csicsóka jellegzetes, napraforgóra emlékeztető ízét érdemes kiemelni. Savas közegben érvényesül igazán, így kiváltképp savanykásabb ízvilágú levesek sűrítésére használjuk. E két zöldség előnye továbbá, hogy színük teljesen semleges. Semmilyen irányban nem fogják torzítani sem egy élénkebb, sem egy halványabb alapanyag színét.

A sárgarépa, a cékla és a kelkáposzta mind színanyagban gazdag téli termények. A répa karotinban, a cékla antociánokban, míg a kelkáposzta klorofilban dúskál – ezek mindegyike rendkívül fontos a szervezetünk számára, különösen télen. A két gyökérzöldség íze erőteljesen édes, ami sok lehetőséget rejt magában. Adhatjuk őket akár gyümölcslevesekhez, de egy pikáns, ázsiai ízvilágot is könnyen megteremthetünk a megfelelő fűszerekkel kombinálva. Ezekhez is minden esetben érdemes valamilyen savat adni – gyümölcslevesekben citrusok formájában, míg egy távol-keleti ízvilágot a lime és a különféle ecetek emelnek ki leginkább.

Meglepő kombinációk

Habár néhány, együtt ritkán használt alapanyag párosítása kétkedésre adhat okot, érdemes kísérletezni! Az alábbi krémleves csupa ellentét: a zeller erőteljesen földes íze, a paradicsom savassága és az alma édes, frissítő ízének találkozása. Azonban ízben kerek, harmonikus krémleves születhet ezen alapanyagokból, ha néhány tanácsot megfontolunk.

A zeller íze erősen földes, és könnyen eluralkodik bármilyen ételen. Viszont rendkívül egészséges, így érdemes fogyasztani. Ha nem kedveljük, van egy biztos módszer, amellyel egy pillantás alatt megszeretjük: süssük! Egy kisebb, max. 75 dkg-os zellert mossunk meg alaposan és körömkefével tisztítsuk meg a felületét. Kenjük le a héját kevés olajjal, gazdagon sózzuk, majd csomagoljuk alufóliába. 200 °C-os sütőben kb. 1 óra alatt süssük vajpuhára. Az így elkészült zeller akár szendvicsfeltétnek, akár krémleves sűrítőjeként, akár püréként is csodálatos.

A paradicsom ugyan nem téli zöldség (vagyis gyümölcs), de szerencsére a boltok polcain 500 ml-es kiszerelésben elérhető, koncentrált paradicsomlevek tökéletesen nyújtják a semmihez sem fogható, édes-savas ízélményt. Szezonon kívül válasszuk bátran ezeket, hisz ezek a mediterrán országokban készülnek, így nem lesz ízükre panasz!

És az alma. Az egyik legsokoldalúbb, legtöbbek által kedvelt gyümölcs, melynek annyi fajtája van. Ehhez a leveshez válasszunk édesebb fajtát (pl. gala, jonagold, golden), így akár meg is spórolhatjuk a végső édesítést.

Recept

Hozzávalók 1,3 literes géphez:

  • 200 g egészben sült zeller, hámozva
  • 150 g paradicsomlé
  • 150 g édesebb alma, tisztítva
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • , bors, ízlés szerinti édesítő- és/vagy savanyító anyag
  • Víz a max. jelzésig
  • 1 ek rizs (opcionális – ha sűrűbb, krémesebb levesre vágyunk)

Elkészítés:

A sült zellert, a hagymákat és az almát kockázzuk fel, majd tegyük a gép tartájába (esetleg kevés rizzsel). Öntsük fel a paradicsomlével, ízesítsük gazdagon ekkor még csak sóval és borssal, majd a max jelzésig töltsük vízzel a gépet. Krémleves programon készítsük el. Ízlés szerint variálható – egy kis mézzel kiegészítve pirított diót kínáljunk hozzá, míg ha vörösborecettel mélyítünk az ízeken, akkor kenyérkockákkal tálaljuk. A crouton-t készítsük egy kevés olajon megpirítva, majd hintsünk meg sörélesztőpehellyel, így a sajtos pirítós ízvilágát idézhetjük meg.

Kíváncsi vagy mivel főzzük ezeket a fantasztikus leveseket? KATTINTS IDE!

Az oldal tetejére