Szezonális levesekkel a jó közérzetért

Ha mindig szezonális alapanyagból készítjük ételeinket, biztosak lehetünk benne, hogy a legízesebb és legtáplálóbb fogások kerülnek asztalra. Most három, idényalapokból készült leves receptjét osztjuk meg.

Miért jó éppen termő nővényeket és gyümölcsöket használni a konyhában? Ennek sok oka van. Először is, szezonjában van minden növény „ereje teljében” – azaz ekkor található bennük a legtöbb tápanyag és az ízük is ilyenkor a legjobb. Arról nem is beszélve, hogy némelyek akár szabadon is begyűjthetők, míg mások a termelői piacokon nagyon alacsony áron hozzáférhetőek. A lassan beköszönő, hidegebb napokon pedig nem csak átfázott tagjainkat, de a lelkünket is felmelegíti egy-egy krémes leves. És az, hogy a Silver Digital segítségével már 30 perc múlva tálalhatjuk is, tényleg nem hagy helyet kifogásoknak. Következzen hát most három szezonális leves recept!

Egzotikus sütőtök krémleves (1,3 literes gépben készítve)

A tök az őszi-téli időszak „super food-ja”. Nem kell ugyanis feltétlenül hatalmas kiadásokkal terhelnünk a kasszát ahhoz, hogy igazán tápláló, vitamindús és finom alapanyagokat válogassunk össze. A sütőtök minden formában remek, de ebben a különleges krémlevesben minden addigi élményünket felülírja.

  • 300 g sütőtök (édesebb fajta, pl. kanadai)
  • 100 g sárgarépa
  • 50 g kápia paprika (esetleg kaliforniai paprika)
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • Friss gyömbér (ízléstől függően, 3-7 g közötti mennyiség)
  • Fokhagyma (szintén ízlésfüggő, 1-3 gerezd)
  • 1 tk zsiradék
  • Víz a maximum jelzésig
  • Só, bors, balzsamecet

Elkészítés

A sütőtököt hámozzuk meg – ezt egy zöldséghámozóval könnyedén megtehetjük. A sárgarépát, paprikát, hagymákat és a gyömbért is tisztítsuk meg, majd mindent vágjunk nagyjából egyforma méretű kockákra (kb. 2 x 2 cm). Egy nagy, magasabb peremű serpenyőben hevítsük fel a zsiradékot, majd szórjuk bele az összes előkészített zöldséget, és erős lángon rázogatva pirítsuk addig, míg a zöldségek külsején egy karamellizálódott réteg nem jelenik meg. Ezután öntsük a pirult alapanyagokat a gépbe. A serpenyőbe engedjünk vizet, keverjük át, hogy a lesült, ízben gazdag zöldségrészek is feljöjjenek, majd öntsük bele a gépbe, pótoljuk a max jelzésig. Fűszerezzük az alapot, és krémleves programon főzzük meg a levest. Tálaláskor kínáljuk kevés tökmagolajjal, balzsamecettel, pirított tökmaggal.

* Tipp: A gyömbér esetében ragaszkodjunk a frisshez – porított, szárított változattal sokkal enyhébb lesz a végeredmény. Ízlésünktől függően adagoljuk a fokhagymát és a gyömbért – a maximális ajánlott mennyiségeket használva a leves már igencsak csípős aromájú.

Sült paprikás paradicsom krémleves (1,3 literes gépben készítve)

A kápia paprika beérve igazán kellemes, édes ízét emeli egyel magasabb szintre a sütés, hisz így koncentrálódnak az íz anyagok és megszabadulhatunk a sokaknál emésztési problémát okozó paprikahéjtól is.

  • 1 db piros húsú kápia paprika (esetleg kaliforniai paprika)
  • 3 db nagyobb paradicsom
  • 1 ek rizs
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 cikk zeller vagy 2 nagyobb zellerlevél (esetleg egy vékony zellerszár)
  • Só, frissen őrölt bors, esetleg kevés édesítőanyag (méz, cukor, édesítőszer)
  • Víz a maximum jelzésig

Elkészítés:

A paprikát süssük sütőben addig, míg a héján feketés foltok nem jelennek meg. Ez idő alatt a paprika húsa krémesre puhul. Ha elkészült tegyük egy tálba, és annak érdekében, hogy a héjat könnyedén le tudjuk húzni, zárjuk be a gőzt. Ez történhet műanyag fóliával, de sokkal tudatosabb, ha egy tányérral fedjük le a tálat, vagy eleve olyan edénybe rakjuk a paprikát, melynek van fedele. *

A paradicsomokat mossuk meg (hámozni nem szükséges), vágjuk ki a szár csatlakozási pontját, és vágjuk nagyobb darabokra. A hagymát tisztítsuk meg, ezt is elég csak nagyobb darabokra vágni. A fokhagymát viszont érdemes reszelni, így biztosra mehetünk, hogy nem találkozunk a darabjaival a kész levesben. A zellert is kockázzuk fel, majd a zöldségeket helyezzük a Vegital növényi italkészítő gépbe. A sült paprikáról húzzuk le a héját, távolítsuk el a magházat, és ezt is tegyük a készülékbe. 1 ek rizs, köles vagy akár zabpehely hozzáadásával sűrűbb levest kaphatunk. Fűszerrezük az alapot, majd töltsük a gépet a max jelig vízzel, és krémleves programon készítsük el a levest. Kóstoljuk, alakítsuk az ízeket ízlésünk szerint. Önmagában, vagy akár pirított kenyérkockával tálalva igaz nyárvégi, őszi fogás.    

* Tipp: süssünk egyszerre több paprikát! A maradékból isteni saláta készülhet, de humuszhoz is adhatjuk ízesítőként, vagy akár tésztaszósz is készülhet belőle.   

 

Birsalmás ízvarázs (1,3 literes gépben készítve)

A birsalma az ősz egyik legnagyobb ajándéka. A kissé fanyar gyümölcs tömör, rostos állagának köszönhetően remekül sűrít, és különleges aromát kölcsönöz bármilyen ételnek. Talán meglepő lehet, de nem csak semleges ízű, hanem karakteres zöldségekkel is nagyon jól harmonizál. Az alábbi melengető krémlevest garantáltan szeretni fogja az egész család.

  • 250 g birsalma (magházától megfosztott, ám nem pucolt mennyiség)
  • 200 g karfiol
  • 100 g zellergumó
  • 15 g kesudió (elhagyható, vagy tetszőlegesen helyettesíthető növényi tejszínnel)
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • Só, bors, fehérborecet
  • Víz a maximum jelzésig
  • Tálaláshoz: kisebb birsalma, dió

Elkészítés:

A birsalmát, a karfiolt és a zellergumót vágjuk nagyobb kockákra. A hagymát szintén kockázzuk, a fokhagymát reszeljük. Minden hozzávalót tegyünk a gépbe, ízesítsük ízlés szerint és a max jelig töltsük fel vízzel. Krémleves programon főzzük mg a levest.
Míg a gép dolgozik, készítsük el a levesbetétet. Egy kisebb birsalmát vágjunk vékony szeletekre, melyeket kevés kókuszolajon pirítsunk meg. Ízesítsük kevés sóval, majd fedjük le a serpenyőt, hogy a birsalma átpuhuljon. Pirítsuk meg a diót is.
Tálaljuk a gőzölgő krémlevest pirított birsalmával és dióval.

További recepteket tejmentesreceptek.hu oldalunkon találsz. 

Kíváncsi vagy Gréta milyen készülékkel főzte ezeket a finomságokat? Kattints IDE és ismerkedj meg Silver Digital készülékünkkel!.