A vegital.hu (tejmentes) sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

Nyikos Ráhel dietetikus bemutatkozója

Nyikos Ráhel dietetikus vagyok. 
2013-ban diplomáztam a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán. Több év kórházi gyakorlattal a hátam mögött 2018-ban elindítottam saját vállalkozásomat, a Tudatos Diétát

http://www.tudatosdieta.hu/.

Miben segíthetek?

Akár egészségmegőrzésről (gyerekek, hobbisportolók, kismamák), akár összetett gyógyterápiás étrendekről van szó (súlyproblémák, anyagcsere- és hormonális zavarok, emésztőrendszeri problémák és belszervi problémák), bátran fordulhatnak hozzám. Személyesen és online formában is segítem az embereket táplálkozási tanácsadással, étrend összeállításával.

Miért lettem dietetikus?
Vidéken, egy gyönyörű bakonyi faluban, Fehérvárcsurgón születtem és nőttem fel, így gyerekkoromban természetes volt, hogy amit csak lehetett, házilag készítettünk el. A lekvárokat, befőtteket, savanyúságokat a saját kertünkben nevelt növényekből tettünk el. A mai napig, ha van időm, szeretek kísérletezni a konyhában és természetes, helyi alapanyagokból elkészíteni az ételeimet. 
A hozzám forduló pácienseket is arra biztatom, hogy minél kevesebb előrecsomagolt, feldolgozott élelmiszert vegyenek, amit csak lehet, saját kezűleg otthon készítsék el. Ez az egészség kulcsa.

Miért szeretem a Vegital készülékeket?

Talán nincs is már olyan család, ahol ne lenne legalább egy valaki érzékeny a tej valamely összetevőjére. Nálunk autoimmun gyulladásos betegség miatt kellett a tehéntejet lecserélni növényi opcióra az érintett családtagnál. Közben rájöttünk, hogy a növényi italok finomabbak és változatosabbak is a tehéntejnél, már mindannyian szívesen fogyasztjuk  Azért is örülök a növényire váltásnak, mert az előállításuk-ha tudatosan választjuk meg az alapanyagot-jóval környezetbarátabb, fenntarthatóbb, mint az állati eredetűeké.

Mi is a boltban megtalálható növényi italokkal kezdtünk, mert praktikusnak tűntek.
Hosszú távon viszont indokolatlanul drágák és a legtöbb esetben a minőségük sem megfelelő.

A házilag készült növény italokba kizárólag az kerül, amit mi szeretnénk. Így mentesek minden felesleges adalékanyagtól, mesterséges színezékektől, hozzáadott cukortól és jobban egyénre szabható az összetételük, ízviláguk.

A munkám mellett nem tudok sok órát a konyhában tölteni, ebben segített legtöbbet a Vegital növényi italkészítő.  Ráadásul nemcsak növényi italok, hanem többek között krémlevesek is főzhetőek vele.

Pácienseim körében is gyakran szükség van az állati eredetű tejek kiváltására.

Kinek javaslom az otthon készített növényi italokat?

A tejcukor érzékenyek és tejfehérje allergiások számára adott a növényi italok használata, a tejfehérje allergiásoknak teljes mértékben el kell hagynia az állati eredetű tejtermékeket.

Szénhidrát anyagcserezavarok (Inzulin rezisztencia, 1-es és 2-es típusú diabétesz) esetén is javasolt a jobb vércukorszint elérése érdekében lecserélni a tehéntejet, a laktóz ugyanis egy igen gyorsan felszívódó szénhidrát forrás. Persze a növényi alternatívák közül nem mindegy melyiket választjuk ebben az esetben, mert egyes fajták szénhidrát tartalma magasabb, mint a tehéntej tejcukor tartalma

Autoimmun gyulladásos betegségekben is segíthet, hogyha elhagyjuk az állati eredetű tejet: Hashimoto thyreoiditis vagy éppen a degeneratív gyulladásos betegségek esetén

Napjainkban sokan térnek át teljes értékű növényi étrendre, számukra nem csak az fontos, hogy állati eredetű összetevőtől mentes legyen a táplálkozásuk, hanem az is, hogy minél kevésbé legyen mesterséges összetevőkkel dúsított, és feldolgozott. Nekik is alapvető konyhai eszközök lehetnek a Vegital készülékei.

Egészségmegőrző étrendben változatosabbá tehetjük az étkezésünket, ugyanakkor a velünk élő jótékony bélflóránknak kedvezünk, ha diverzebb az étrendünk összetétele.

Ahány féle igény, annyi féle növényi ital. Főleg akkor érdemes finom hangolni, szakemberrel egyeztetni a növényi ital összetételét, ha valamilyen betegség miatt szükséges az étrendben alkalmazni.

Szeretettel ajánlom mindenkinek, hogy tapasztalja meg az otthon készített növényi italok és fermentált növényi krémek, egyedi zamatát és ízvilágát!

Ha szeretnétek kérdezni Ráheltől a tejmentes étenddel kapcsolatban, kövessétek Facebook csoportunkat, ahol hamarosan élőben is konzultálhattok vele!

Felhasznál irodalom:
https://www.globenewswire.com/news-release/2021/02/09/2171942/0/en/Global-Dairy-Alternatives-Market-Report-2021-Opportunities-in-Growing-Demand-from-Emerging-Economies.html
https://ediblebrooklyn.com/2020/plant-milks-sustainability/

 

Az oldal tetejére