A tejmentes diétára kényszerülők többsége választja a bolti késztermékeket kezdetben, ám egyre többen készítik otthon a helyettesítőket. De mégis mennyi idő és energia mindez?
„Mi legyen ma az ebéd?” Egy legalább kétfős háztartásban biztosan gyakran hangzik el ez a kérdés. Mi is? Hát valami olyan tápláló étel, amit mindenki szívesen fogyaszt, hisz egy étel sokkal kevesebb energia- és időráfordítással készíthető el. Néha-néha persze beleférhet, hogy mindenkinek a kívánsága elkészüljön, és roskadozzon az asztal a finom falatoktól, de ezek az alkalmak épp a ritkaságuk miatt különlegesek.
Döntések, döntések
Ám mi történik egy olyan családban, ahol valaki tejmentesen étkezik? Természetesen, ha még nem önmagáról gondoskodni tudó gyermek kényszerül ilyen diétára, nem is kérdés: neki külön ételsor kell. Bárhogy is, a családnak döntenie kell: vagy alkalmazkodik – megkönnyítve ezzel a főzésért felelő személy dolgát – és ugyanazon ételeket fogyasztja, mint a tejmentesen étkező családtag, vagy külön ételsorok készülnek.
„Mégis hogy főzzek kétfélét? Örülök, ha egy kétfogásos menü elkészítése belefér a napba!” Kétségtelen, tejmentesen élni – és valóban jól élni – nem kevés idő- és energiaáldozatot kíván. Persze, nem kell mindent magunknak készítenünk, választhatjuk a bolti késztermékeket is, de ekkor jellemzően felesleges összetevőkben gazdag, ám ízekben és tápanyagokban hiányos, túlárazott helyettesítők kerülnek a kosarunkba, ami hosszútávon nem megoldás. Vegyük a legolcsóbb példát: a növényi italok ára nagyjából 400 Ft körüli összegről indul, a határ pedig a csillagos ég. Míg a legolcsóbb alternatívák szinte mindegyike tartalmaz hozzáadott cukrot és olajat, állományjavítókat és ízfokozókat, addig hiányzik belőlük a lényeg: a valódi tápanyag. Hisz miért is isszuk a tejet? Persze, mert finom, és mert „élet, erő, egészség”. Ez a bolti, dobozos tejhelyettesítőkről nem mondható el. Az üres kalóriákon és némi folyadékon kívül ugyanis ezek elfogyasztásával nem jut más a szervezetünkbe.
A drágább alternatívák – bár áruk utalhatna a jobb minőségre – nagyon hasonlók. Csekély olajos mag tartalmukat esetleg hozzáadott vitaminokkal próbálják kompenzálni, de mivel nincs bennük az „anyag”, ezért ízfokozókra itt is szükség van. 1000 Ft / liter felett már lehet találni – igaz, csak elvétve – valóban jó minőségű italokat a magyar piacon is, illetve ott van az a lehetőség is, hogy a főételek mellett a növényi italokat és egyéb tejtermék helyettesítőket is házilag készítésük el. Itt már csak egy a kérdés: mi ér számunkra többet? Az időnk, vagy a pénzünk? Tényleg annyira egyértelmű a válasz, mint amilyennek elsőre tűnik?
Nincsen rózsa tövis nélkül
Mint mindennek, a tejhelyettesítők otthoni készítésének is megvan a hátulütője. Ez pedig nem más, mint az idővonzat. Igen, időbe telik kikísérletezni az ízlésünk szerinti italt, illetve az is, hogy ne változtassuk csatatérré a konyhát egy-egy tejhelyettesítő készítése után. Ha a rutinunk már megvan, akkor is időt kell szánnunk a folyamatra, bár a dolgunkat nagyban megkönnyíti egy növényi italkészítő gép. Gyakorlattal az összekészítés 5 perc alatt megvan, a gép programtól függően dolgozik, de számoljunk 25 perccel. A leszűrés trükkös (már ha ezt igénylő ital mellett döntünk), így mindenképp szánnunk kell erre is 5 percet. A gép alapos elmosása és megtisztítása élettartamának meghosszabbítását szolgálja, így 15 percet számolhatunk a mosogatásra, törölgetésre, elpakolásra. További tíz perc, míg a „tejesüveget” is megfelelően megtisztítjuk. Az italunk kb. 2 óra alatt hűl olyan hőmérsékletűre, hogy a hűtőbe kerülhet. 2 és fél óra telt el, nekünk nagyjából 30 percünkbe került a projekt. Ha a hagyományos lábas-turmix párost alkalmazzuk, valamivel több az általunk ráfordított idő. Ám ha azt nézzük, mi minden szól a bolti alternatívák ellen – magas ár, gyenge minőség, egészségügyi hatás – talán mégsem rossz üzlet a házi gyártás.
Konyhai csatatérből mindennapi rutin
Kétségtelen, hogy a „bolti” nagy segítség. Míg a legelkötelezettebbeknek is megnyugtatásként szolgálhat a tudat, hogy ha nincs idő elkészíteni egy adag italt, vagy nem sikerül a joghurtalap olyanra, amilyennek lennie kellene, akkor ott vannak az üzletek termékei. De ha ekkora kényelmet nyújtanak az áruházak, mégis miért döntsünk az otthoni bíbelődés mellett? Miért koszol össze bárki egy rakatnyi edényt (lábast, turmixgépet, szűrőt, kanalat, üveget…) a kezdet kezdetén, hogy otthon készítse az italát? Majd miért gondolkodik el később egy Vegital növényi italkészítő megvásárlásán?
A válasz sokrétű, de az anyagiak mindenképp jelentős szempont. Az egyszerűség kedvéért vegyünk egy 1,3 literes italkészítőt (melyet persze e mellett levesek, főzelékek, szószok, lekvárok, kásák és egyéb krémek készítésére is használni fogunk – mert fogunk –, de ettől most tekintsünk el). Ennek ára a felhasznált alapanyagok és az áram díjszabásának függvényében 2-8 hónap alatt megtérül. De ez csak dolog. Vegyünk mást, nézzük az egészségi oldalt. A házi italunkba az kerül, amit a gépbe teszünk. Tehetünk bele cukrot, de el is hagyhatjuk, és használhatjuk az általunk megszokott helyettesítőjét. Adhatunk hozzá olajat, de készíthetjük zsiradék nélkül is. Amit viszont egész biztos nem fogunk a gépbe rakni, azok a felesleges adalékok, melyek nevét sokszor még csak hallomásból sem ismerjük. Gellángumi, guargumi, stabilizátorok, aromák? Ez mind kimarad a házi verziókból. Ha még az érveket keressük a vásárlás mellett, nézzük a lehetőséget. Új ízek, új alapanyagpárok, új állagok – minden csak kísérletezés kérdése! Ha imádjuk a bolti kesudió italt és a mogyoró ital is nagy kedvencünk, nyilván eljátszunk a gondolattal, hogy milyen a kettő együtt. Egy italkészítővel ez sem akadály. És ha a házi termékek egészségünkre gyakorolt pozitív hatása sem lenne elegendő, az íz majd meggyőz minden kétkedőt. Telt, aromás, természetes ízek jellemzik a házi készítésű termékeket, melyeket könnyű megszokni és más ételekkel párosítani.
Végső soron: megéri?
Egyértelmű a válasz: igen! Természetesen alapanyagfüggő, hogy mennyi idő alatt térül meg pénzügyileg egy esetleges befektetés (pl. Vegital gép vásárlása), de 8 hónapnál nem igen lesz hosszabb ez az idő. Az ízélmény és az egészségre gyakorolt előnyös hatás pedig azonnali. Továbbá azáltal, hogy magunk készítjük a finom, egészséges és kedvező költségű tejtermék helyettesítőket, felfedezhetjük az ezekben rejlő lehetőségeket is. Az alkotás mindig újabb ötleteket inspirál. A lényeg, hogy ne féljünk váltani. Az interneten rengeteg segítőkész közösség szerveződik, és ad jó szívvel tapasztalt tanácsot az úton indulóknak. Fogjunk lábast és turmixot vagy könnyítsük a magunk dolgát egy Vegital italkészítő beszerzésével, és induljunk el egy életre szóló úton! Nem fogjuk megbánni!
Te is szeretnél otthon egsézséges és finom tejpótlókat főzni a családodnak? Ismerd meg készülékeinket. KATTINTS IDE!