Baráti grillezés Argentínában, harangcsend Franciaországban, tojásvadászat megannyi országban. Colomba di pasque Olaszországban, hot cross bun az Egyesült Királyságban, fonott kalács kishazánkban. Húsvétkor a világ számos nemzete ünnepel. Ünnepeljünk mi, laktózérzékenyek is!
A húsvét régóta meghatározó eleme a keresztény valláskultúrának. Mi azonban sem teológusok, sem történészek nem vagyunk, így e bejegyzés keretében nem szeretnénk taglalni, hogy mit is ünneplünk ilyenkor. Temérdek könyv és infoportál nyújt betekintést az ünnepi hagyomány mögé, és legalább ennyi forrás foglalkozik azzal, hogy mi is kerül ilyenkor az asztalra. Hiába, a különleges alkalmak megünneplésének elvitathatatlanul része az ünnepi menü. A legtöbb országban ilyenkor fogások sokasága kerül az asztalra, hisz a 40 napos böjt után testünk-lelkünk kívánja a gazdag, ízes ételeket. Ez nem jelenti azonban azt, hogy táplálkozási szokásaink felett szemet hunyva kell a roskadásig pakolt asztalról addig falatozni, míg mozdulni sem bírunk. Tartsunk ilyenkor is mértéket! Ha tejmentes alternatívákat választunk, már tettünk is azért, hogy húsvét után ne mutasson hirtelen sokkal többet a mérleg.
Könnyítsünk a menün!
A növényi italok, tejszín- és joghurthelyettesítők, bár állagban és használatban nagyon közel állnak a valódi tejtermékekhez, zsír- és energiatartalmukat tekintve jóval kedvezőbbek szervezetünknek. Sokkal könnyedebbé tehetjük a húsvéti lakomát, ha a fonott kalácsba növényi ital és joghurt, a burgonyasalátába és a kaszinótojásba pedig növényi tejföl kerül. Szinte nincs is olyan fogás, amit ne tudnánk elkészíteni ilyen cserékkel. Még a húsvétkor oly kedvelt sárga túró is tökéletesen kivitelezhető növényi tejpótlóval, sőt, izgalmas, új ízeket csalhatunk elő e hagyományos ételből azzal, ha valamilyen olajos mag alapú itallal készítjük. Ez azonban főleg az édesített verzió esetén ajánlott, hisz ezen italok aromás olaja jól harmonizál az édes ízekkel. Ha sósan, a húsvéti sonka mellé készítenénk ezt a szabolcsi különlegességet, használjunk kevéssé édesített zab- vagy rizsitalt. Ezek natúr, semleges íze tökéletesen helyt áll a tehéntej helyett, és nem torzítja az ízvilágot.
A tökéletes répatorta
A világ nemzeteinek húsvéti szokásai és hagyományos, ünnepi ételei különböznek, de keresztmetszet azért akad. Talán nincs is ország, amelyben ne lenne hagyománya húsvét ünnepén a répával készített süteményeknek. A közel-keleti országokban ugyan nem emlékeznek meg a keresztény ünnepekről, de a népszerű tömény, szirupos, aszalt gyümölcsökkel gazdagított deszerteket ilyenkor a turisták számára sárgarépával dúsítva is kínálják. Amerikában és Európában leginkább a légiesebb, kevert tészták kedveltek, pazar krémsajtos mázzal. Hazánkban is egyre több üzlet és cukrászda kínálatában megtalálható a répatorta, de a tetejére halmozott mascarpone krém miatt gyakran a tejmentesen étkezők nem élvezhetik ezt a finomságot. Mutatunk hát erre két variációt, hogy az ünnep tej nélkül is teljes legyen, és senkiben ne maradjon hiányérzet. Az első recept egy kissé talán hedonista és kevésbé egészséges, de ha diétánk kiegyensúlyozott és húsvétkor sem esünk túlzásokba, nyugodtan fogyasszuk egészséggel! Azoknak pedig, akik glutén, cukor vagy zsiradék nélküli finomságra vágynak, egy mindenmentes változatot ajánlunk.
A receptekben szereplő tejmentes mascarpone mind a két süteményhez tökéletesen passzol, és a legtöbb érzékenység szempontjából is kedvező. A siker pedig garantált – a krém kissé édesítve metévesztésig hasonlít a krémsajtos mázra. A tejtermékeket fogyasztó kóstolókat is játszi könyedséggel leveszi a lábáról, így még csak kétféle sütemény elkészítésével sem kell bajlódnunk.
Répatorta narancsos sárgarépalekvárral, növényi mascarpone-val
Hozzávalók a süteményhez (18 cm átmérőjű tortaformához):
- 200 g finomliszt
- 150 g nádcukor, vagy kókuszvirágcukor
- 7 g sütőpor
- 3 g szódabikarbóna
- 3 g só
- Ízlés szerint fahéj, őrölt gyömbérpor, szerecsendió, vanília kivonat
- 120 g növényi ital
- 56 g olaj
- ½ citrom leve
- 100 g sárgarépa (finomra reszelve)
- 50 g aprított dió
Hozzávalók a lekvárhoz:
- 100 g sárgarépa
- ½ bio narancs leve + reszelt héja
- Ízlés szerint édesítő
Tálaláshoz:
Elkészítés:
1. A sütemény elkészítésénél két keverőtálat használunk. Az egyikben a száraz alapanyagokat, míg a másikban a nedves összetevőket elegyítjük. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Ha elérte a megfelelő hőmérsékletet, a nedves összetevőket összekeverjük a szárazanyagokkal, végül óvatosan beleforgatjuk a diót. A süteményt süthetjük tortaformában, vagy akár lapos tepsiben is. A foma nagyságától függően 30-35 perc alatt készül el. Az idő leteltével végezzünk tűpróbát – ha már nem tapad a massza a tűre, elkészültünk. A sütőből kivéve hagyjuk hűlni a formában 10 percet, majd fordítsuk ki egy tortarácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni.
2. A lekvárhoz a répát tisztítjuk, finomra reszeljük, majd a narancs levével, reszelt héjával, az édesítővel és 0,5 dl vízzel egy lábasban összeforraljuk. Párologtassuk el minnél jobban a vizet, mígnem a puha répát a már-már szirupos narancslé vonja csak be. Turmixoljuk össze a lekvárt, majd hűtsük ki. Tipp: ha egy kevés agar agar-ral felfőzzük a homogenizált lekvár egy részét, készíthetünk egy zselés réteget is, így még inkább különleges és ünnepi lesz a sütemény. Ebben az esetben duplázzuk meg a lekvár alapanyagainak mennyiségét.
3. A mascarpone-t édesítsük ízlés szerint, majd állítsuk össze a tortát. A répás süteményalapot vágjuk ketté (ha tortaformában sütöttük), vagy használjuk csak simán a lapokat (ha nagyobb tepsibe simítottuk). Az alsó lapot kenjük meg a répalekvárral, majd illeszüknk rá egy második lapot. A tetejére halmozzunk a mascarpone krémből és dekoráljuk lekvárpöttyökkel. A kész süteményt szobahőmérsékleten tálaljuk.
Mindenmentes répatorta
- 1 közepes nagyságú (tisztítva kb. 70 g) sárgarépa, finomra reszelve
- 125 almaszósz vagy 50 g alma + 75 g víz összefőzve, turmixolva
- 60 g édesítőszer
- 75 ml növényi ital
- 60 g zabliszt
- 50 g kókuszreszelék
- 50 g szűrlemény (nevesebb, kókuszt is tartalmazó ital)
- 10 g kókuszliszt
- 1 kk sütőpor
- Csipet só
- Fahéj, szerecsendió, őrölt gyömbérpor, darabolt dió
1. A hozzávalókat simára keverjük, majd szilikonos sütőpapírral bélelt formába simítjuk. 180 °C-on sütjük a süteményt 45 percig.
2. Teljesen kihűtve szeleteljük, és legalább 4 órát hagyjuk pihenni. Ekkor még picit szárazabbá válik, szikkad. A glutén és a zsiradék hiánya miatt ez a sütemény egy tömörebb fajta, de a pihenési idő leteltével kellemes állagúvá válik.
3. Ízlés szerint tölthetjük a fenti növényi mascarpone krémmel, de kínálhatjuk akár lekvárral is.