A vegital.hu (tejmentes) sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

Húsvéti tejmentes kisült-e már a kalácsom

A húsvéti időszak a kereszténység legjelentősebb ünnepe, Jézus Krisztus feltámadását, az emberiség megváltását szimbolizálja, időpontja a 325-ben tartott első niceai zsinat döntése értelmében a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni első vasárnap.
Jézust a zsidó húsvét előtt ítélte halálra Poncius Pilátus, nagypénteken keresztre feszítették, és vasárnap hajnalban, föltámadván a halálból, megmutatkozott tanítványainak.
Micsoda történet! 
Bevallom, nem vagyok a hagyományokat pontosan követő mintaháziasszony, sőt, olyannyira nem, hogy ez volt az első húsvéti kalács próbálkozásom. Olyan is lett, a kalács Katás. A fonásnak is többször álltam neki, a végén nem is csillogott úgy, mint szerettem volna, de az én kiskalácsom volt és délutánra el is tűnt az asztalról, megették a gyerekek, szóval mégiscsak jó, hogy nekiálltam! Erre bíztatlak téged is, kedves olvasó! A kalács az kalács. Merjünk kísérletezni!

A húsvéti ünnepet 40 napos böjt, a nagyböjt előzi meg, az ünnepi asztalt jellemzően bárányhússal, sonkával, tojással, kaláccsal terítik. 
A látszólag legkönnyebbet választottam a menüből, viszont rendhagyó receptet ötöltem ki, azokra is gondolva, akik nem tudnak, vagy nem akarnak tejtermékeket fogyasztani; alternatívákat ajánlva vegán olvasóimnak is.  
A negyven napos böjt után, akárhogy is készítjük, biztosan megérdemeljük! 

Hozzávalók:

500 gramm tönkölybúzaliszt 
60 gramm vaj (vegánoknak: kókuszkrém)  
3 evőkanál eritrit 
1 teáskanál méz (vegánoknak: kókuszvirág cukor) 
25 gramm élesztő
fél teáskanál só
250 ml zab ital, melyhez a recept a tejmentes receptek oldalon található. 

Elkészítés:
Az élesztőt a mézzel felfuttatjuk a zab ital felét felhasználva. Közben a lisztet átszitáljuk, a sót és az eritritet összekeverve benne. Hozzáadjuk a vajat, és összedolgozzuk a liszttel. Ha az élesztő felfutott, belekeverjük a lisztbe, hozzáöntjük a többi zab italt is, és átgyúrjuk a tésztát. Addig dagasztjuk, amíg a tészta selymes, hólyagos nem lesz. Majd letakarjuk, meleg helyre tesszük, és a duplájára kelesztjük. Ezután a megkelt tésztát kétféleképpen készíthetjük;
Fonott kalács:
A fonáshoz a tésztát három részre osztjuk (kezdők nyugodtan használhatnak mérleget az egyforma darabok kidekázáshoz), majd megpróbáljuk egyforma hosszú és nagyjából egyenletes vastagságú kígyóvá sodorni. A fonás közben ügyeljünk arra, hogy az egyes ágakat jó tömör fonattá alakítsuk. A fonat elejét és végét a kalács alá hajtjuk. 

Másik  - és lényegesen megnyugtatóbb  - megoldás, hogy egyben hagyjuk, kenyérformaként. 

A kalácsot ezután tepsire helyezzük, és még 20–25 percig kelni hagyjuk. Hogy fényes legyen, a tetejét bekenjük egy kevés kókuszolajjal, végül 180 fokra előmelegített sütőben, 30 perc alatt megsütjük. 

Édesszájúak kedvükre díszíthetik cukormázzal, kisebb cukrokkal, aszalt gyümölcsökkel, akár ehető virágokkal  - https://sokszinuvidek.24.hu/otthon-keszult/2017/07/30/37-eheto-virag-amit-sokoldaluan-hasznalhatunk-a-konyhankban/ - is! 

Tipp: Cukormázat legkönnyebben 25 dkg porcukor, vagy akár ertitrit és 4 evőkanál növényi ital segítségével pillanatok alatt varázsolhatunk a kalácsunk telejére. 

 

Az oldal tetejére