A vegital.hu (tejmentes) sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

Fogyókúra növényi italokkal – lehetséges ez?

Paleo, ketogén, szénhidrátcsökkentett, mindenmentes… Ugye ismerősen csengenek ezek a szavak? Pár éve még csak a fogyókúrás, ezen belül is a zsírszegény, illetve cukormentes ételek és italok választása számított divatosnak, vagy éppen egészségtudatos döntésnek. Manapság azonban már a legkisebb boltok polcain is ott sorakoznak a „mentes” diéta kellékei. De vajon tisztában vagyunk azzal, hogy a „mentes” éltelek és italok nem feltétlenül jelentenek automatikusan egészségesebb táplálkozást? Divatdiéták, táplálkozási trendek jönnek-mennek, te pedig a neten böngészed az éppen aktuális hóbortot, hogy aztán jó sok pénzt költs újabb és újabb superfood-okra.

De nézzük, mi a helyzet a növényi italokkal abban az esetben, ha egészségünk érdekében oda kell figyelnünk a testsúlyunkra. Vajon beilleszthető a rizstej, kókusztej, szójatej, vagy a mandulatej a fogyókúrás étrendünkbe? A kérdésre röviden a válasz: igen, de nem mindegyik.

Egy korábbi írásomban már összevetettem a növényi italokat a tehéntejjel. A legfontosabbakat összefoglalom emlékeztetőül:

Fehérjeszempontból a hagyományos tej magasabb, és jobban hasznosuló fehérjetartalommal rendelkezik a növényi italokhoz képest (kivéve a szójatejet). 

A zsírtartalmat illetően már a növényi italok felé billen a mérleg, hiszen koleszterinmentesek, valamint alacsonyabb zsírtartalommal bírnak. Ráadásul a zsírsavösszetételük is kedvezőbb – a kókusztej kivételével elsősorban telítetlen zsírsavakat tartalmaznak.

A szénhidráttartalom esetében azonban jelentős eltérés van a különböző típusú növényi italok között, befolyásolva ezzel az energiatartalmat is, amely választ fog adni a címben feltett kérdésre.

A gabonákból (rizs, zab, árpa, tönköly, stb…) készült fajtáknak nagyobb a szénhidráttartalma, míg a mandula-, kókusz- vagy szójaitalnak elhanyagolható. Amennyiben tehát ügyelni szeretnénk az energiabevitelre, akkor elsősorban az olajos magvakból (mandula, földi mandula, dió, mogyoró, kesudió, pisztácia, stb…), a hüvelyesekből (szója, csicseriborsó, földimogyoró), valamint kókuszból készült növényi italt fogyasszunk! Vigyázat, a kókuszital nem azonos a konzerv formában vásárolható, jóval magasabb zsír- és energiatartalmú kókusztejjel!

Fontos szempont továbbá, hogy a bolti termékek esetén mindig olvassuk el a dobozon található élelmiszercímkét! Meg fogunk lepődni: sok esetben hozzáadott cukrot (glükózt, vagy fruktózt) adagolnak a növényi italhoz az ízélmény növelése céljából, jelentősen növelve ezzel az energiatartalmat is. De előfordulhat az is, hogy pl. a kókusztej rizst is tartalmaz, amely szintén a szénhidrát-, s ezáltal az energiatartalom növekedésével jár együtt.

Amennyiben otthon készítünk növényi italt, a kisebb szénhidráttartalmú alapanyaghoz szükség esetén cukor helyett édesítőt (stevia, eritrit), vagy glicint használjunk. A tápérték növelése érdekében számos hozzávaló áll még rendelkezésre, ezekről a későbbiekben külön cikkben lehet majd olvasni.

Az alábbi táblázatban a különböző növényi italok összetétele található:

Ital megnevezése (100 g)

Energia (kcal)

Fehérje (g)

Zsír (g)

Szénhidrát (g)

Tehéntej (2,8% zsírtartalmú)

60

3,4

2,8

5,3

Rizsital hozzáadott cukor nélkül

45 - 64

0 - 0,5

0,8 - 1,2

9 - 13

Mandulaital hozzáadott cukor nélkül

13 - 22

0,5

1,1 - 2,1

0 - 0,3

Mandulaital hozzáadott cukorral

19 - 34

0,2 - 0,5

0,6 - 2,1

3 - 3,3

Zabital hozzáadott cukor nélkül

40 - 50

0,2 - 0,7

1,3 - 1,6

5,6 - 7,8

Kókuszital hozzáadott cukor és rizs nélkül

14 - 15

0,1 - 1,7

0,4 - 1,2

0 - 1,3

Kókuszital rizzsel, hozzáadott cukor nélkül

19 – 22

0,1

0,9

2,6 – 3,2

Kókuszital hozzáadott cukorral

27

0,2

2

1,9

Szójaital hozzáadott cukor nélkül

32 – 35

2,9 – 3,4

1,8 – 2

0,2 - 1

Szójaital hozzáadott cukorral

39 – 45

3 – 3,7

1,7 – 2,1

2,5 – 2,6

Forrás: Új Diéta 2020/1

Összefoglalva tehát elmondható, hogy fogyókúrás szempontból nem minden növényi ital fogyasztandó. Elsősorban a magtejek (pl. mandula, kesudió) és a szójaital, alkalomszerűen a kókuszital is beilleszthető a diétába, ugyanakkor bolti késztermékek esetén kizárólag ezek cukormentes és rizs hozzáadása nélküli változatait javaslom.

Az oldal tetejére