Fogyókúra növényi italokkal – lehetséges ez?

Paleo, ketogén, szénhidrátcsökkentett, mindenmentes… Ugye ismerősen csengenek ezek a szavak? Pár éve még csak a fogyókúrás, ezen belül is a zsírszegény, illetve cukormentes ételek és italok választása számított divatosnak, vagy éppen egészségtudatos döntésnek. Manapság azonban már a legkisebb boltok polcain is ott sorakoznak a „mentes” diéta kellékei. De vajon tisztában vagyunk azzal, hogy a „mentes” éltelek és italok nem feltétlenül jelentenek automatikusan egészségesebb táplálkozást? Divatdiéták, táplálkozási trendek jönnek-mennek, te pedig a neten böngészed az éppen aktuális hóbortot, hogy aztán jó sok pénzt költs újabb és újabb superfood-okra.

De nézzük, mi a helyzet a növényi italokkal abban az esetben, ha egészségünk érdekében oda kell figyelnünk a testsúlyunkra. Vajon beilleszthető a rizstej, kókusztej, szójatej, vagy a mandulatej a fogyókúrás étrendünkbe? A kérdésre röviden a válasz: igen, de nem mindegyik.

Egy korábbi írásomban már összevetettem a növényi italokat a tehéntejjel. A legfontosabbakat összefoglalom emlékeztetőül:

Fehérjeszempontból a hagyományos tej magasabb, és jobban hasznosuló fehérjetartalommal rendelkezik a növényi italokhoz képest (kivéve a szójatejet). 

A zsírtartalmat illetően már a növényi italok felé billen a mérleg, hiszen koleszterinmentesek, valamint alacsonyabb zsírtartalommal bírnak. Ráadásul a zsírsavösszetételük is kedvezőbb – a kókusztej kivételével elsősorban telítetlen zsírsavakat tartalmaznak.

A szénhidráttartalom esetében azonban jelentős eltérés van a különböző típusú növényi italok között, befolyásolva ezzel az energiatartalmat is, amely választ fog adni a címben feltett kérdésre.

A gabonákból (rizs, zab, árpa, tönköly, stb…) készült fajtáknak nagyobb a szénhidráttartalma, míg a mandula-, kókusz- vagy szójaitalnak elhanyagolható. Amennyiben tehát ügyelni szeretnénk az energiabevitelre, akkor elsősorban az olajos magvakból (mandula, földi mandula, dió, mogyoró, kesudió, pisztácia, stb…), a hüvelyesekből (szója, csicseriborsó, földimogyoró), valamint kókuszból készült növényi italt fogyasszunk! Vigyázat, a kókuszital nem azonos a konzerv formában vásárolható, jóval magasabb zsír- és energiatartalmú kókusztejjel!

Fontos szempont továbbá, hogy a bolti termékek esetén mindig olvassuk el a dobozon található élelmiszercímkét! Meg fogunk lepődni: sok esetben hozzáadott cukrot (glükózt, vagy fruktózt) adagolnak a növényi italhoz az ízélmény növelése céljából, jelentősen növelve ezzel az energiatartalmat is. De előfordulhat az is, hogy pl. a kókusztej rizst is tartalmaz, amely szintén a szénhidrát-, s ezáltal az energiatartalom növekedésével jár együtt.

Amennyiben otthon készítünk növényi italt, a kisebb szénhidráttartalmú alapanyaghoz szükség esetén cukor helyett édesítőt (stevia, eritrit), vagy glicint használjunk. A tápérték növelése érdekében számos hozzávaló áll még rendelkezésre, ezekről a későbbiekben külön cikkben lehet majd olvasni.

Az alábbi táblázatban a különböző növényi italok összetétele található:

Ital megnevezése (100 g)

Energia (kcal)

Fehérje (g)

Zsír (g)

Szénhidrát (g)

Tehéntej (2,8% zsírtartalmú)

60

3,4

2,8

5,3

Rizsital hozzáadott cukor nélkül

45 - 64

0 - 0,5

0,8 - 1,2

9 - 13

Mandulaital hozzáadott cukor nélkül

13 - 22

0,5

1,1 - 2,1

0 - 0,3

Mandulaital hozzáadott cukorral

19 - 34

0,2 - 0,5

0,6 - 2,1

3 - 3,3

Zabital hozzáadott cukor nélkül

40 - 50

0,2 - 0,7

1,3 - 1,6

5,6 - 7,8

Kókuszital hozzáadott cukor és rizs nélkül

14 - 15

0,1 - 1,7

0,4 - 1,2

0 - 1,3

Kókuszital rizzsel, hozzáadott cukor nélkül

19 – 22

0,1

0,9

2,6 – 3,2

Kókuszital hozzáadott cukorral

27

0,2

2

1,9

Szójaital hozzáadott cukor nélkül

32 – 35

2,9 – 3,4

1,8 – 2

0,2 - 1

Szójaital hozzáadott cukorral

39 – 45

3 – 3,7

1,7 – 2,1

2,5 – 2,6

Forrás: Új Diéta 2020/1

Összefoglalva tehát elmondható, hogy fogyókúrás szempontból nem minden növényi ital fogyasztandó. Elsősorban a magtejek (pl. mandula, kesudió) és a szójaital, alkalomszerűen a kókuszital is beilleszthető a diétába, ugyanakkor bolti késztermékek esetén kizárólag ezek cukormentes és rizs hozzáadása nélküli változatait javaslom.