Leírás és Paraméterek
Mi is a vanília?
Az igazi vanília aroma a kész kezelt vaníliának az illata, ami az Orchidea termése. A kész vaníliarúd a vanillin tartalmon kívül még több mint száz összetevőt tartalmaz. A Vanília Orchidea az egyedüli orchidea, melynek ez a termése van és tartalmaz magokat.
A világ számos pontján termesztenek vaníliát. A legtöbb vaníliát a “Bourbon” szigeteken termesztik, Comore-szigetek, Reunion, Seychelle-szigetek és Madagaszkár. Eredetileg Mexikóból származik, de termesztenek Ugandában, Pápua Új-Guinea szigeten és Indonéziában.
A minősége változó, ami függ az időjárástól, betakarítástól, talajtól, de leginkább a vanília kezelésétől.
Hogyan tároljuk a vaníliát?
Jól záródó edényben, sötét, hűvös, de nem hideg helyen tárolandó, nagyjából 6-9 hónapig.
Ha felhasználtuk a magjait, a hüvelyt nem dobjuk ki. Érdemes porcukorba dugni, így házi vaníliás cukrot kapunk, vagy egy tál potpurrihoz is keverhetjük a hüvelyeket. A kikapart rudakat akár alkoholba is áztathatjuk. Az így kapott kivonatokat évekig nyugodtan használhatjuk. Ahogy párolog el az alkohol, úgy lesz egyre intenzívebb aromája az esszenciának.
Fontos!
Sajnos a penészesedés gyakori jelenség mostanában, ugyanis a vaníliát egy ideje nem teljes érésben szedik le. A megelőzésben segíthet a vákuumos csomagolás, illetve amennyiben már kialakult a penész, 70%-os orvosi alkohol (gyógyszertárban kapható vény nélkül) és egy kis szivacs segítségével könnyedén eltávolíthatjuk. Az alkohol nem fogja befolyásolni a vaníliavelőt!
Típus: |
Gourmet A |
Méret: |
15-17 cm |
Szín: |
Sötét Barna, fekete |
Nedvességtartalom: |
28-35% |
Vanillin tartalom: |
2,2-2,8% |
Súly: |
kb 3-6 gramm/szál |
Származási hely: |
Uganda |