Leírás és Paraméterek
A szójabab a pillangósok családjába tartozó hüvelyes növény. A hüvelyekben 4-5 mag fejlődik. A bab általában sárga, de barna színű is lehet, fajtánként eltérő nagyságú, 5-10 mm átmérőjű, gömb alakú vagy ovális. A szójabab a világon a legnagyobb mennyiségű zsiradékot adó növény, de elsősorban nem olaj-, hanem fehérjetartalma miatt termesztik és emiatt a világ takarmányozásában nélkülözhetetlen. A távol-keleti konyha leggyakrabban használt alapanyaga,"csont nélküli hús"-nak is nevezik.
Jó tudni: mivel nagy mennyiségben használják az állattenyésztésben is, sajnos génkezelt szójababok is vannak kereskedelmi forgalomban. Csak a génmanipuláció mentes, ellenőrzött terméket fogyassza!
Elsősorban azoknak ajánlott, akik nem fogyasztanak egyéb szója-adalékolt élelmiszert, valamint a vegáknak és a sportolóknak.
Szójaital recept:
50 g szójabab bio
20 g eritrit
20 ml Olajessimo
1 cm vaníliarúd
1 g himalája só (fél mokkáskanál)
víz a maximum jelzésig
Elkészítés:
Az összes hozzávalót gép tartályába tesszük. Ráillesztjük a gép fejét, kiválasztjuk a megfelelő programot és elindítjuk.
Program: "száraz mag", "áztatott mag", "gabonatej", "soymilk", "five grain"
A program lejárta után a kész italt bele öntjük a géphez tartozó szűrőkancsóba. A szűrleményt spatulával kinyomkodjuk.
A szójatej szűrleménye sütemény készítésére nem alkalmas, de azért ezt az alapanyagot is fel tudjuk használni, például szójababkrém készítéséhez.
- Összetevők: szójabab*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: 1353 kJ / 323 kcal
Zsír: 18,1 g
- amelyből telített zsírsavak: 2,53 g
Szénhidrát: 6,29 g
- amelyből cukor: 6,22 g
Rost: 21,96 g
Fehérje: 33,73 g
Nátrium: 4 g
Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8 400 kJ/2 000 kcal).
A termék szóját, glutént, zellert és olajos magot is feldolgozó üzemben készül.
Származási ország: Kína