A vegital.hu (tejmentes) sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

Növényi italok - miből főzzük?

A növényi tejpótló ital kiváló alternatíva azok számára, akik nem tudnak, vagy nem akarnak tejet fogyasztani. Készülékeinkkel ezeket a finom italokat otthonodban egy gombnyomással elkészítheted!
Nézzük, ha már van géped a legnépszerűbb tejhelyettesítőket mire tudod használni.
Először is miből készülhet?
Tulajdonképpen bármilyen olajos magból, gabonából, hüvelyesből, álgabonából, gumóból és az összetevőket bátran lehet kombinálni is. 

Rizs ital
A rizs ital igen népszerű a tejpótlók között ugyanis natúr ízvilágával bátran felhasználható akár főzelékek sűrítéséhez és kiváló tejszínhelyettesítő is főzhető belőle. Desszert italként, vaníliával vagy kakaóként önmagában is nagyon finom.

Zab ital
A zab magas rost és vitamin tartalma miatt szintén gyakran választott alapanyag. Fogyasztható tejpótlóként, kásaként, de nagyon jó alapot lehet főzni belőle növényi „joghurthoz”. Semleges íze miatt főzelékekbe sűrítésként is használható.

Köles ital
A köles egy igazi Jolly Joker. Amellett, hogy önmagában is igen kellemes növényi ital főzhető belőle, nagyon jól kombinálható a többi maggal, és páratlan textúrát ad akár a tejszínhelyettesítőknek, joghurt alapoknak. Kiváló desszertekhez, főzelékbe, fermentálva túró helyett is hasznosítható. 

Mandula ital
Talán a leggyakrabban főzött növényi ital. A mandula aromáját hordozza, önmagában fogyasztva is nagyon ízletes, sokak kedvencévé vált az elmúlt években. Az igazán selymes állaghoz érdemes kétszer szűrni. Desszertekhez, kávéhoz, „joghurt” alapokhoz javasoljuk. 
Nemcsak finom, de még a fogyókúrás étrendbe is tökéletesen beilleszthető, mert igen alacsony kalória- és szénhidrát tartalommal rendelkezik. Könnyen emészthető, laktóz- és gluténmentes.

Kesudió ital
A kesudió egy szuper sűrítő alapanyag. Natúr növényi tejhelyettesítőként is pompás, de páratlan kiegészítője a gabonáknak és a többi olajos magnak. A belőle készült italt desszertekhez kávéhoz, főzelékekhez használhatod fel. A kesudióból fantasztikus tejszínhelyettesítő, „joghurt” alap készíthető belőle. 

Kókusztej
Az egyik legfinomabb növényi ital. Készítésénél fontos szempont, hogy magas zsírtartalmú kókuszreszelékből főzzük. Natúran iszogatva remek választás, készíthetünk vele különféle sós és édes leveseket, lazíthatunk vele zöldséges, húsos és gyümölcsös ragukat, de sütemények alapanyaga is lehet. 

Törökmogyoró ital
A gyerekek kedvenc itala. Nagyon finom, testes, kellemesen mogyoró ízű ital, amiből még bármi lehet. Natúr változata különösen harmonizál a fekete kávéval, desszertekkel. Kakaóval, vagy tejmentes csokoládéval kombinálva olyan, mintha mogyorós forró csokit iszogatnánk.

Dió ital
Aki a dió ízét szereti, az biztosan ezért a tejpótló italért is rajongani fog.
Finom krémes, önmagában fogyasztva is remek, de tökéletes kiegészítője egy süteménynek és kitűnő főzési alapanyag. A mandulához hasonlóan érdemes kétszer szűrni a géphez tartozó szűrőkancsón és egy sűrűbb szövésű szűrőn. 

Szója ital
A szójabab a keleti konyha közkedvelt alapanyaga. Magas fitin és lektin tartalma miatt nagy mennyiségű fogyasztása nem javasolt. Natúr ízvilága révén éppúgy lehet használni, mint a tehéntejet, bármilyen tejes ételhez, sűrítéshez, habaráshoz. Nem mellesleg gyönyörűen habosodik. 

Földimandula ital
A földimandula gumó hasonló íz karakterű, mint a mandula, de lényegesen édesebb. Maga a gumó is közvetlenül fogyasztható, kiváló nassolni való, ami nem hizlal, és nem emeli a vércukorszintet.

Ezek a leggyakrabban fogyaztott tejpótlók tapasztalataink szerint, de sok olyan alapanyag van még amiből ízletes italokat lehet készíteni. 
Összességében elmondható, hogy a gabonákból készült italok nagyon jól funkcionálnak sűrítőként, tejszín-és joghurt alapként. Főzelékekbe, habarásként javasolhatóak és minden olyan ételbe, ahol például tejszínre lenne szükség. Az olajos magokból készült italok isteniek natúran, desszertekhez, kávéhoz. A hüvelyesekből készült italok natúr ízvilágúak és jól habosíthatóak. 
Fontos, hogy mindenki megtalálja azt az ízvilágot, ami neki és a családtagjainak a legfinomabb. Ezért érdemes kísérletezni a hozzávalókkal. www.tejmentesreceptek.hu oldalunkon már több mint 200 recept ajánlást és leírást található, amiből el lehet kezdeni az egyéni kísérletezést.
Szeretettel várjuk ötleteidet, ha valamelyik ital úgy érzed másnak is ízlene, oszd meg velünk bátran. 


Az oldal tetejére