Azt már régóta tudjuk, hogy a méz és a tea nagyszerű párosítás, de miért ne használhatnánk ezt a fantasztikus alapanyagot növényi italokhoz is? Ha már kóstoltad, akkor biztosan nem csalódtál, ha még nem, érdemes kipróbálnod, hiszen nem csak finom italt kapsz, de még értékes vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz is juttatod a szervezetedet. Mondhatjuk, hogy a méz egy igazi szupertáplálék.
Miért fogyassz mézet, amellett, hogy nagyon finom?
- Magas szénhidrát tartalmának köszönhetően a leghatékonyabb természetes energiaforrás.
- A méz körülbelül 190 tápanyagot tartalmaz: 19 aminosavat, 33 ásványi anyagot, 11 vitamint, enzimeket, szőlőcukrot, gyümölcscukrot, amely molekulaszerkezetének minden átalakítása nélkül beépíthető a szervezetbe.
- Vértisztító
- Antibakteriális, antioxidáns hatású, probiotikumokban, enzimekben gazdag.
- Kiváló segítség a fáradtság és a különböző betegségek leküzdésében is.
- Meghűléses megbetegedésekben enyhítheti a torokfájást és a köhögést.
- A mézet nem csak gyógyításra, hanem megelőzésre is használjuk. Ne csak akkor fogyasszuk, amikor már megbetegedtünk, hanem preventív jelleggel, egészségünk megőrzéséhez.
- Nyugtató tulajdonsága miatt az esti lefekvés előtt is javasolt, akár egy pohár növényi italban elkeverve.
- A száraz, sötét, hűvös helyen, zárt üvegben tárolt méz két évig is képes megőrizni vitamintartalmát, igen magas benne a B1, B2, B6, C-vitamin és a folsav, ezeken kívül, kalcium, vas, mangán, réz, kálium és cink tartalma is jelentős.
A méz harmonikus kiegészítői az olajos magvaknak, ezek közül a diónak, mandulának és a máknak, valamint az ezekből készült növényi tejhelyettesítő italoknak. Hoztunk is egy szuper mézes receptet, aminek a szűrleményét se dobd ki, használd fel piskótába, muffinba, vagy palacsintába!
https://tejmentesreceptek.hu/recept/mezes-levendulas-mandula-ital/
Fontos:
- A mézet soha ne keverd a forró italhoz, mert tönkremennek benne az értékes hatóanyagok!
- A kikristályosodás könnyen orvosolható a méz alacsony hőfokon (pl. nem túl forró radiátoron) történő melegítésével.
- Ha mézes szűrleményt szeretnél, és azt felhasználni süteménybe, akkor a Soymilk program lejárta után várj 5-10 percet, majd a Juice programmal turmixold hozzá a mézet. Ezután szűrd le az italt.
- A mézet mindig utólag turmixoljuk a kész tejpótlóhoz, így megelőzhetjük a letapadások kialakulását a tartályban.
Szerencsére a méz imádók igen széles palettáról válogathatnak.
Az egyes méz típusoknak más-más aromája, színe, és jótékony hatása van.
A leggyakrabban használt mézek fajtái és felhasználásuk:
Vegyes virágméz:
Kizárólag virágok nektárjából készül, mind színükben, mint zamatukban igen sokfélék lehetnek. Színe rendkívül változatos, általában sötét árnyalatú, barnás színű. Jellemző rá a gyors kristályosodás.
Fogyasztható önmagában, teába, növényi italba, kávéba keverve. Kenyérre kenve, desszertekbe, süteményekbe. Tészták, mártások, levesek édesítőjeként is tökéletes választás.
Akácméz:
Az akácméz színe világos, zöldessárga, a színtelentől az enyhén sárga változatig terjed. Illata az akácvirágéhoz hasonló. Íze selymesen lágy, kevésbé savas. Jelentős gyümölcscukor-tartalmának köszönhetően akár több évig is átlátszó, folyékony állagú marad.
Fogyasztható önmagában, teába, növényi italba keverve. Desszertek, sütemények, tészták, mártások , levesek kiegészítője lehet.
Hársméz:
A hársméz színe sötétebb, a világossárgától a borostyán sárgáig változik, a gyűjtés idejétől függ. Erős, jellegzetes illatú, pikáns, enyhén kesernyés ízű méz. Viszonylag nehezen kristályosodik. Pozitív élettani hatásai: Hatóanyagai és illóolaja miatt hatásos gyógyírt jelent megfázásra, torokgyulladásra, köhögésre, hörghurutra, idegességre és álmatlanságra. Természetes lázcsillapító hatású. Jó görcsoldó és fertőtlenítő. Kolint tartalmaz, mely gátolja a zsírlerakódást. Nyugtató hatása miatt elalvás előtt is javasolt fogyasztása.
Fogyasztható önmagában, teába, növényi italba keverve.
Repceméz:
A repceméz folyékony, friss állapotában sárgás színű, azonban nagyon gyorsan besűrűsödik, kikristályosodik. Jellegzetes apró kristályokat alkot, kiválóan alkalmas krémméz előállítására – ekkorra színe már hófehér. A repceméz íze jellegzetes, sokak számára önmagában nem kellemes, ezért krémméz előállításakor érdemes valamilyen zamatos mézzel háziasítani. Leginkább a sütőiparban használatos mézfajta.
Fogyasztása javasolt önmagában, desszertekhez, süteményekhez.
Krémméz:
A krémméz egy jellegzetes keverési technikával előállított könnyen kanalazható méz, amelyeket különböző gyümölcsök és fűszerek hozzáadásával tesznek még izgalmasabbá, gyermekek kedvencévé.
Önmagukban fogyasztva igazi ínyencségek, de desszertek, sütemények alapanyagául is szolgálhatnak.
Forrás: mezszallitas.hu