Tejhelyettesítő ital sokféle magból, gabonából készülhet, de ízhatásukban nagyon eltérőek és vannak olyanok is, amelyek önálló tej alapanyagként nem, csak tápanyagnövelő hozzávalóként állják meg a helyüket. A tejhez leginkább hasonló ízhatást a mandula és az árpatejtől várhatunk.
Amiben a receptúrák megegyeznek, hogy
- a beltartalom növelése, a gabonák nyákosságának ellensúlyozása érdekében minden maghoz gabonához adunk legalább egy adagolópohár (AP) legalább 60-70 % zsírtartalmú kókuszreszeléket. (1 AP kókuszreszelék kb 36 gr)
- fél mokkáskanál himalája sót (kb 2 gr) (sokféle ásványi anyaggal dúsítja az italt, és emeli az élvezeti értéket)
- egy csapott evőkanál eritritet vagy más édesítőt (enélkül sokak számára túl natúr íz jön létre, de akár el is maradhat)
- legalább egy evőkanál jó minőségű, semleges ízű étolajat (ez emulgeálószerként funkcionál)
Leggyakrabban használt alapanyagok:
Gabonák:
gluténmentesek: fehér rizs, barna rizs, basmati rizs, köles
gluténtartalmúak: árpa, zab,alakor
Magok:
kókusz, mandula, blansírozott (héjtalanított) mandula, kesudió, dió, mák, török mogyoró, földimogyoró, kendermag
Hüvelyes: szójabab (GM)
Gumó: földimandula (más nevei: tigrismogyoró, chuvas) szuper- élelmiszerként számon tartott alapanyag!
Kiegészítésül alkalmazhatók: chia mag, amaránt, aranylenmag
A tejek sűrítésére, tejszín, puding készítésére segédanyagként alkalmazhatók:
konjac liszt, nyílgyökér liszt, agar agar, pektin, zselatin, aranylenmag, chia mag, tápióka keményítő, kollagén peptid
Ebben a táblázatban láthatod, hogy 1 adagolópohárnyi alapanyag hány grammot jelent:
Alapanyag |
Mennyiség |
Aranylen |
60 g |
Árpa |
78 g |
Barna rizs |
80 g |
Blansírozott mandula |
60 g |
Fehér rizs |
80 g |
Földi mandula gumó |
62 g |
Kesudió |
60 g |
Kókusz |
36 g |
Köles |
80 g |