Leírás és Paraméterek
Az eritrit teljes mértékben felszívódik a vékonybélben. A vastagbélbe csak egyszeri nagy mennyiség (több mint 80 gramm) fogyasztása esetén jut, ezért a többi cukoralkoholtól eltérően laxatív, hashajtó hatása gyakorlatilag nincs. Metabolitjai a vesén keresztül választódnak ki, a vizelettel ürülnek, de 90%-ban változatlanul hagyja el a testet.
Az eritriol kisebb molekulájú, és 90 százaléka felszívódik a vékonybélből, és nagy részben változatlan formában kiválasztódik a vizeletben. Ez a tulajdonsága az eritriolt egyedivé teszi a cukoralkoholok között.
Az eritritol emésztési toleranciája magas: 2-3-szor jobb mint a xilité, a laktité, a maltité, és az isomalátáé, 3-4-szer jobb mint a szorbité és a mannité.
Az eritritol a szervezetben gyorsan felszívódik, nem metabolizálódik, azután a vizelettel gyorsan, változatlan formában ürül.
A cukoralkoholok közül az eritritolnak van a legerősebb gombaszaporodást gátló hatása, így candida diétások is fogyaszthatják.
Cukor erjesztésével állítják elő, a fermentált tejtermékekhez hasonló módon. Egy nem patogén mikroorganizmus a Moniliella pollinis segítségével. A fermentált terméket ultrafiltrálják, kristályosítják, mellyel majdnem 100%-os tisztaság érhető el.
Az eritritol alkalmazása
Az eritritol használható süteményekben, kekszekben és kétszersültekben maximálisan 10 % mennyiségig, amivel drámai mértékben fokozható az eltarthatóság.
Hosszabban tartó frissességet és puhaságot kölcsönöz a sütőipari termékeknek, tömörebb tésztát és puhább terméket eredményez.
Az eritritol használatával a sütőipari termékek kevésbé színeződnek.
Olvasztáskor másként viselkedik.
A cukorkákban nem higroszkópos (nem veszi fel a levegő nedvességtartalmát), jó fényt, törési tulajdonságokat és szájban való olvadást biztosít.
Gyorsan kristályosodik.
Egyes cukorkafélékben, mint karamella és fondantféleségekben jól kombinálható a maltittal a kristályosodás irányítása érdekében.
Az eritriol legjobban finomra őrölt vagy por formában használható, de keménycukorkákhoz kristályos vagy szemcsés formában is alkalmas.
Következtetések az eritriolról
A legegészségesebb és a legkisebb kalóriatartalmú (és szénhidrát tartalmú) választási lehetőség a cukorhoz és más cukoralkoholokhoz képest. Felhasználhatósága azonos más testes édesítőszerekével, ráadásul egészséges és magas az emésztési toleranciája. (Eredeti cikk: cukorhelyett.hu)