Leírás és Paraméterek
Friss és félkemény sajtok készítéséhez ajánljuk. Az optimális savó eltávolítás, és formázás eszköze.
Felső átmérő: 11.6 cm
Alsó átmérő: 10.7 cm
Magassága: 7 cm
Recept
Tejmentes “gomolya sajt” helyettesítő
Növényi "sajt" helyettesítő, mely jól olvasztható, de rántani is tökéletes.
Előkészítés |
10 perc |
Program idő/főzés |
30 perc |
Pihentetés |
4 nap |
Mennyiség |
1 liter |
Kesu "tejszín helyettesítő"
- 111.1 g kesudió 4 AP
- 36.1 g aranylenmag 1 AP
- 1.1 evőkanál kókuszzsír
- 0.6 teáskanál himalája só
- víz a maximum jelzésig
Kesu "tejföl" helyettesítő
- 0.6 liter kesu "tejszín"
- 0.3 kapszula mezophil baktérium kultúra
- 16.7 ml víz
"Gomolya" készítése
- kesu ital szűrlemény
- 111.1 ml kesu "tejszín"
- 0.6 kapszula trappista sajt baktérium kultúra opcionális
- 1.1 evőkanál tahini
- 1.1 evőkanál inaktív sörélesztő pehely sajtos íz, krémes állag
- 0.6 teáskanál sárgarépapor vagy 100 % természetes sárga ételszínezék
- 0.6 evőkanál citromlé
- 0.6 teáskanál xantán
- 0.6 teáskanál konjac liszt
- 0.6 kávéskanál NoCarb sütőpor
- 16.7 g pektin
- 0.6 evőkanál méz
- 1.1 evőkanál Gál kollagén peptid
- 0.6 teáskanál Gál glicin
- 55.6 g kókuszzsír
- 2.2 evőkanál zselatin
- 0.8 dl kesu "tejszín"
Só fürdő
- 0.6 liter víz 15 fokos
- 111.1 g himalája só
ELKÉSZÍTÉS
Kesu "tejszín"
- A tejszín helyettesítő hozzávalóit a Vegital növényi italkészítő tartályába rakjuk és elindítjuk Five grain/Dry bean programot Ha készen van leszűrjük, a szűrleményt félretesszük.
- FONTOS! A tejszínből 2 dl-t félreteszünk a "sajt" sűrítéséhez!
-
Kesu "tejföl"
- A 32 fokra lehűtött „tejszínt” a Vegital fermentáló tartályába öntjük, majd a kevés vízben elkevert mesophil kultúrát alaposan hozzákeverjük.
- Kétszer megnyomjuk a Rice Wine/Kimchi programot, az időt a mínusz gomb nyomásával levesszük 14 órára, és várunk amíg elkészül a "tejfölünk".
"Gomolya" készítése
- A zselatint a 2 dl félretett "kesutejszínben" felmelegítjük, hogy a zselatin elolvadjon, majd hozzáadjuk az elkészült „tejfölhöz”.
- Botmixerrel csomómentesre keverjük.
- Egy 20 cm átmérőjű, magas falú szilikonos/kapcsos tortaformába,(melyet frissen tartó fóliával kibélelünk) töltjük a masszát.
- Ha ízesíteni szeretnénk, akkor most kell belekeverni őket pl. fokhagyma,lila-hagyma, chili pehely, jalapeno zöld paprika pehely, ki mit szeret.
- Hűtőbe rakjuk egy éjszakára.
-
Só fürdő
1. 20% só fürdőt készítünk: 1 liter 15 fokos vízhez 20 dkg sót adunk.
2. Másnap kivesszük a formából a sajtot, és a só oldattal szilikonos ecsettel többször mindenütt alaposan lekenjük, vagy só fürdőben fürdetjük, hogy lebegjen a folyadékban (2-3 óra).
3. Ezt követően pihentetjük, érleljük a sajtot. A sófürdőt ki kell tapasztalni.
4. A fürdő után szellős helyre rácsra rakjuk, hogy alulról is tudjon szellőzni. 3-4 nap múlva isteni fincsi növényi "sajt" lesz.