Leírás és Paraméterek
alsó átmérő: 7cm
magasság: 6 cm
Recept
Növényi sajthelyettesítő parmezán ízesítéssel
Egy finom sajthelyettesítő, ami jól olvasztható, sőt vissza is dermeszthető.
Előkészítés |
20 perc |
Pihentetés |
6 óra |
Mennyiség |
közepes "sajthelyettesítőhöz" |
HOZZÁVALÓK
- 250 ml mandula-kesudió „joghurt” itt található: https://tejmentesreceptek.hu/recept/joghurt-kesudiobol-es-mandulabol/
- 3 evőkanál sörélesztőpehely
- 2 teáskanál himalája só
- 1 kávéskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál mustárpor
- 1 kávéskanál kurkuma
- 2 evőkanál tahini
- 1-2 teáskanál citromlé
- 50 g parmezán Elhagyható. Hosszú érlelésű kemény sajt. Paleo étrendben megengedő. * ,**
ELKÉSZÍTÉS
- Elkeverjük, az agar-agar port -előírás szerint- 0,5 dl hideg vízzel vagy a növényi tejhelyettesítővel. A maradék vizet vagy a növényi italt felforraljuk és a forró italhoz öntjük az agar -agart, majd csomómentesre keverjük. Majd 2-3 percig forraljuk.
- Fokozatosan hozzáadjuk a többi hozzávalóhoz és krémes állagúra turmixoljuk .
- Kiolajozott formába öntjük és a hűtőbe rakjuk minimum 6 órára
- Ha megszilárdult, a formából kivesszük és almacsumázóval tetszőleges lyukakat fúrunk a sajtba.
MEGJEGYZÉS
Mojzes Éva receptje (https://mojzeske.blogspot.com/)
* A sajt nem paleo, de az érett sajtok okozzák a legkevesebb problémát, ezért egészséges (nem autoimmun beteg) embereknek olykor elfogadható. Szendi Gábor
**Laktózmentes sajtot két módon lehet készíteni: laktáz enzim hozzáadásával, vagy természetes úton, amikor az érlelésnek köszönhetően bomlik le a laktóz. Ez történik például az ementáli és a parmezán sajtok esetében. Általánosságban elmondható, hogy minél keményebb egy sajt, annál kevesebb laktózt tartalmaz. Szarvas Veronika, diplomás dietetikus