Leírás és Paraméterek
Mi is az a földi mandula?
A földi mandula, más néven mandulapalka vagy tigrisdió neve félreértésre adhat okot, hiszen nincs köze a valódi mandulához vagy dióhoz, nem csonthéjas és nem is fán terem. A fűfélék családjába tartozó növény amelyik föld alatt növekedő gyökerében gumót növeszt (6 mm-25 mm átmérőjű). A növény gumóját használják táplálkozási, gyógyászati, és halcsali célokra. A növény gumós termését ősszel betakarítják, tisztítják, méret szerint elkülönítik, egy részét gumóként értékesítik, másik részét speciális hántoló technológiával nedvesen vagy szárazon hántolják, darabolják, őrlik vagy darálják, osztályozzák, csomagolják és értékesítik. A növény termesztése homokos talajon történik,melyen megfelelő éghajlati és talajkörülmények között 4 -5 tonna/ hektár termést hozhat.
Származási helye Afrika északi , trópusi-szubtrópusi vidéke, de előfordulhat az Egyenlítőtől a hideg sarkvidékig bárhol. A termesztett mandulafű az arabok közvetítésével került Dél-Európa országaiba.
A földi mandula íze édeskésen mandulás. Talán roppanósabb, mint a mandula, de kevésbé karakteres ízű. (Latin neve: Cyperus esculentus L. sativus Az esculentus latin eredetű szó, jelentése: ehető.)
A földi mandula meglehetősen régi kultúrnövény, termesztése viszont az utóbbi évtizedekben, évszázadokban elég szűk földrajzi régióra szorítkozott. A fáraók idején kezdték termeszteni, a Nílus mentén, sőt, az egyiptomiak egyik legfontosabb terménye volt. Magas keményítő-, olaj (20-24%)- és fehérjetartalma(3-7%) révén igen tápláló, és szárazon évekig is eláll. Napjainkban édes-, kozmetikai- és növényolaj-iparági alapanyagként használják.
Legismertebb felhasználási módja Spanyolországban a legnépszerűbb, ez a földi mandula ital, azaz horchata, amelyet Vegital növényi italkészítővel is könnyedén el tudtok készíteni. Valenciában a neve chufa de Valencia, ami gyakorlatilag a tigrismogyoró "teje", és nem hiányozhat egy család hűtőszekrényéből sem.
Az ókori Egyiptomban lepényt sütöttek belőle. Ha a gumókat felaprítjuk vagy megőröljük, sütemények tésztájába is nagyon jól használható. Mindig visszaduzzasztva használjuk, mert a kemény gumócskákkal nehéz bánni!
A földi mandula ízletes, tápláló, egészséges rágcsálnivaló, kiváló ital- és sütemény-alapanyag, népszerű csemegévé válhat hazánkban is. Fogyasztható nyersen, pirítva vagy őrölve, lisztként is.
Hatása az emberi szervezetre:
Gluténmentessége és könnyű emészthetősége miatt lisztérzékenyek, roboráló diétán lévők, emésztőszervi és bélműködési zavarokkal küzdők is fogyaszthatják. Zsírszegényített jellege miatt a gyomor- és epebetegek egyik hasznos tápanyagforrása lehet, rosttartalma a cukorbetegek szervezetét is támogathatja. Gazdag B-vitaminokban, biotinban, tartalmaz E-vitamint, sok ásványi anyagot, melyek közül ki kell emelnünk magas vas- magnézium- foszfor és kalciumtartalmát. Fehérjetartalma magas és aminosav-összetétele is kiegyensúlyozott, hasznos kiegészítő fehérjeforrás illetve vegánoknak húspótló élelmiszer lehet. Kiemelkedő rutin tartalma az erek falának rugalmasságát és a szövetek megújulását segíthet támogatni. Magas élelmi rostjai között a cellulózok és pektinek egyaránt előfordulhatnak. A rostbevitel védi a bélflórát, kíméletesen tisztíthatja a bélrendszert, segítheti a gyomorürülést és mozgásra serkentheti a bélrendszeri simaizmokat, növelhetik a béltartalom mennyiségét, a belső nyomást a vastagbélben, ezáltal csökkenthető az ún. tranzitidő és enyhülhetnek a székrekedéses panaszok, melyek az egyik leggyakoribb civilizációs betegséghez tartoznak. A rostok mindemellett megkötik a méreganyagokat és segítenek kiválasztásukban.
Számos enzimet, fitohormont, flavonoidot, ami az érfalakat stabilizálja és a szöveteket, szerveket, sejteket védi a szabad gyökökkel szemben, úgy, mint az E vitamin.
30 gramm fedi a mindennapi táp és vitál anyag szükségletünket, ezért is hívják a túlélés növényének.
Étvágycsökkentő hatását sok fogyni vágyók értékeli, mivel telt érzést okozva segít az erőszakmentes, de egészséges lefogyásban.
A Tigrismogyoró reneszánsza a 2000-es években kezdődött amikor Amerikában és Európában egyre többen figyeltek oda az egészségtudatos táplálkozásra. Miután a növény termésének beltartalma és tulajdonságai megfelelnek a mai modern funkcionális élelmiszer irányzatoknak, egyre több étrendhez, diétához ajánlják. A földi mandula (tigrismogyoró) jelentőségét jelzi, hogy 2015-ben az USA-ban a 7 legegészségesebb táplálék közé választották. A rangsorolást a legismertebb háztartási Brand Mark a Good House Keeping és az ABC televízió értékelése adta, miszerint „ Tigernuts selected as one of the 7 health foods for 2015 on ABC Eyewitness News”.
Véleményük szerint a termékek minden olyan élelmiszerhez használhatóak ahol diót, mogyorót és mandulát kívánnak kiváltani, fagylaltporokat, süteményporokat stb. készítenek. Ugyanakkor a tigrismogyoró gumójából készített olajat nemcsak az élelmiszer ipar, de a kozmetikai ipar is előszeretettel használja.
Összefoglalva: regeneráló, energiát adó, teljesítményt növelő, idegerősítő. Kitűnően alkalmas magas teljesítményigénynél, pl. munka, iskola, sport.
Beltartalmi értékek 100 g termékben:
Zsír: 25- 30 g
Ebből:
Telített zsírsav: 1.5 g
Omega6 zsírsav:11-13%
Olajsav: 70 – 72%
Energia: 480 – 500 Kcal
Összes szénhidrát: 46 – 48 g
Melyből cukor: 18 – 19 g
Nyers rosttartalom: 4 – 8 g
Fehérje: 5 – 6 g
Keményítő: 24 – 26 g