Fermentáló, az erjesztés mestere

 

 



MI AZ A FERMENTÁLÁS?


A fermentáció (más néven erjesztés) egy olyan kémiai folyamatot jelöl, amelyben valamilyen szerves anyagot enzim hatásnak kitéve lebontunk. Ez történhet baktériumok, penészek vagy élesztőgombák segítségével. Mi történik ilyenkor?

A fermentációs folyamat eredményeképpen elszaporodnak a probiotikus hatású baktériumok, amelyek az emésztés folyamataiban kiemelt szerepet játszanak: nélkülük nincs egészséges bélflóra és megfelelő anyagcsere sem. Az erjedési folyamat végeredménye kellemesen savanykás ízű lesz.

A mikrobák az általuk előállított, vagy a táplálékban már meglévő fermentumok (enzimek) segítségével viszik végbe az erjedést. A mikroorganizmusok ugyanis úgy termelnek energiát élettevékenységükhöz, hogy lebontják a szénhidrátokat.
 

 
 


ERJEDÉSI TÍPUSOK

A leggyakoribb erjedések az alkoholos, tejsavas, ecetes, vajsavas és az acetonos. 

Erjedéssel állíthatunk elő tejfölt, kefirt, joghurtot, savanyúságot, vagy például bort, sört.  A fermentáció során keletkezett végtermék tehát ehető, sőt, kimondottan tápláló, és rendkívül egészséges is, hiszen jótékony hatással van a bélműködésre, a tápanyagok felszívódására!

Az pre és probiotikumokat nagy számban tartalmazó fermentált ételek kiemelt szerepet játszanak emésztőrendszerünk egészségének fenntartásában, illetve regenerációjában. Rendszeres fogyasztásukkal elérhető

  • a bélcsatorna optimális szinten tartása, ami
  • nem csak az emésztésünk, hanem az immunrendszerünk szempontjából is kiemelkedően fontos, és
  • szükségtelenné válik a drága, kapszulázott probiotikus készítmények használata.

 

 
 


MIÉRT VÁLASZD A

VEGITAL FERMENTÁLÓIT?

A Vegital fermentáló gépe azért számít különlegesnek a hazai piacon, mert segítségével az – ugyancsak a Vegital növényi italkészítő gépeivel elkészített tejszín-helyettesítők felhasználásával – készíthetünk akár állati eredű, vagy növényi „tejfölt”, „kefirt”, „joghurtot”, amelyeket a munkafolyamat végén még le is hűt a gép!         

Külön program gondoskodik a híres, tradicionális

  • koreai nemzeti eledel, a kimchi,
  • a japán nemzeti eledel, a natto,
  •  illetve a rizsbor (szaké) erjesztéséről is.

Webshopunkban elérhetők a szükséges fermentáló baktérium,-és gomba kultúrák is.

A „Vegital, ahogy mi szeretjük” elnevezésű zárt Facebook csoportunkban pedig folyamatosan osztunk meg receptúrákat, segítünk egymásnak, így a növényi italkészítő gépeink és fermentáló készülékek tulajdonosai nem maradnak egyedül a készülék használatakor felmerülő kérdéseikkel.

A készülékek megvásárlását megelőzően és azt követően is, ügyfélszolgálatunk örömmel áll rendelkezésére az érdeklődőknek akár telefonon, akár email útján, illetve Facebook elérhetőségeinken keresztül is.

 

 

 


NÉZD MEG HOGYAN KÉSZÜLNEK AZ ERJESZTETT ÉTELEK !

 

Tejfölpótló, savanyúság, kefir, natto? 
Nézd meg mit tudsz készíteni a Vegital fermentálójával!
 

Tejfölhelyettesítő mandulából Kókuszjoghurt Savanyúság retekből Zöldfűszeres kenőkrém

 

TE IS SZERETNÉL ILYEN FINOM ERJESZTETT ÉTELEKET, ITALOKAT KÉSZÍTENI?

Válaszd ki, melyik szín illik konyhádhoz?