Leírás és Paraméterek
Energiaérték kj: | 1 436 kJ |
1 436 kJ | 343 kcal |
Zsír: | 3,4 g |
Szénhidrát: | 71,5 g |
Fehérje: | 13,3 g |
Gluténmentes: | Igen |
Bio: | Igen |
Tömeg: | 500 g |
A hajdina eredetileg Ázsia középső részéről származik. Hozzánk a népvándorlás útján jutott el. A 20. század előtt főleg a szegényebb, földművelésből élő rétegek fogyasztották, kása formájában, de később teljesen eltűnt az étrendünkből. Csak az elmúlt pár évben kezdtük el újra felfedezni.
Az érdekes, háromszög alakú, szürkés-barnás színű magoknak különleges aromája van, ami elsőre furcsa lehet, de megfelelő fűszerezéssel könnyű megszokni és megszeretni. Kiválóan illik a dióhoz és a bazsalikomhoz.
A hajdina eredetileg nem tartozik a gabonafélék közé (a keserűfűfélék családjába tartozik), de mégis nagyon hasonló, mint külalakra, beltartalmi értékre és a felhasználási lehetőségek tekintetében is.
Felhasználás: Kb. kétszeres mennyiségű vízben vagy zöldséglében 20 perc alatt készre főzzük.
Leginkább köretként vagy kásaként fogyasztják, de készíthető belőle levesbetét (gombóc), fasírt és felhasználható töltött zöldségek készítéséhez is.
A fűszerek közül jól illik hozzá a bazsalikom és a curry.
Összetevők: hajdina*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Energiaérték: | 1436 kJ / 343 kcal |
Zsír: - amelyből telített zsírsavak: |
3,4 g 0,7 g |
Szénhidrát: - amelyből cukor: |
71,5 g 0 g |
Rost: | 10 g |
Fehérje: | 13,3 g |
Só: | 0,01 g |
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Kína, Lengyelország, Ukrajna, Németország.