Leírás és Paraméterek
A lenmagot – egyedi összetételének köszönhetően – az egész világon ma is széles körben használják mind a népi, mind a hivatalos gyógyászatban. A lenmag nyálkaanyagot, többféle olajat (linol-, linolénsav, olajsav gliceridjeit), fehérjét, cianogén glikozid keveréket tartalmaz. Vitaminokban (A, B, C, D és E) gazdag, ásványi anyagtartalma is jelentős: kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, nátrium, klór mangán, szilikon, réz, fluor, alumínium, nikkel, kobalt, jód, króm is van benne.
Olajának legnagyobb része a legfinomabb esszenciális (omega-3) zsírsav, amely az emberi szervezet számára nem csak jótékony hatású, de nélkülözhetetlen is. Fogyasztása hozzájárul az optimális vérzsír szinthez, gátolja az érfalakon a meszes plakkok lerakódását.
Tápanyag/100 g:
- Energia: 1927 kJ
- Kalória:461 kcal
- Szénhidrátok: 2 g
- Cukrok: 1,6 g
- Rost 27,3 g
- Zsír: 30,9 g
- Fehérje: 24,4 g